Kruisende koersen Waddenzee

Naamloos

Kruisende koersen Waddenzee

De Wind is Noordwest en krachtig. Het is afgaand tij. De zeilschepen varen richting Noordzee. Het zeiljacht meet 11 meter over de stevens en charterschip meet 19,50 meter over de stevens en 21 meter tot over de kluiverboom. Het vissersschip dat uit de Peasemerrede komt varen meet 19,95 meter.

Wie wijkt voor wie en op welke grond?

(John Coenders)

 

Antwoord kruisende koersen Waddenzee


Op de Waddenzee geldt het BPR. Voor de schepen op de Zoutkamperlaag gelden de regels voor kruisende koersen. Het zeiljacht is een klein schip want < 20 meter. Het Charterschip is ook < 20 meter over de stevens, maar voert een gele ruit. Dat wil zeggen dat het een passagiersschip is (mag meer dan 12 personen vervoeren) en is daarmee een groot schip. Het zeiljacht wijkt ondanks het feit dat het over bakboord vaart.
Het schip dat uit de Peasensrede komt, vaart een hoofdvaarwater op. (zie de scheidingston). Hier gelden de regels uit artikel 6.16: 'Uitvaren en invaren van havens en nevenvaarwateren en het daarbij invaren of oversteken van een hoofdvaarwater'. Het visserschip is volgens art. 1.01 geen groot schip omdat het niet vist. Dus is het een klein schip. Het visserschip mag alleen de Zoutkamperlaag opvaren als dat geen gevaar oplevert (6.16.1). Het moet wijken voor het charterschip (Klein wijkt voor groot 6.16.3), maar mag medewerking verlangen van het zeiljacht (6.16.4).

(John Coenders)

Gelezen: 318 keer